περιγραφή τοποθεσία κρατήσεις
    english
more photos


more photos


more photos

Λιγα λόγια για τη περιοχή της Σητείας

Η κωμόπολη της Σητείας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στην περιφέρεια Λασιθίου, ανατολικά του Αγίου Νικολάου και βορειοδυτικά της Ιεράπετρας. Είναι μια περιοχή η οποία έχει επηρεαστεί ελάχιστα από το μαζικό τουρισμό. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες η Σητεία παραμένει ένας τόπος για ήρεμες διακοπές, μακριά από την μάζα των τουριστών που κατακλύζει την Κρήτη.

Στην πόλη και ιδιαίτερα στα χωριά της περιοχής μπορείτε να απολαύσετε αυθεντική Κρητική κουζίνα μαγειρεμένη με ποιοτικό ντόπιο ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα. Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλίας της Σητείας η σε δεκάδες άλλες παρθένες παραλίες που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του νησιού.


Δραστηριότητες στην πόλη της Σητείας

Για τους φίλους της ιστορίας και της αρχαιολογίας, το αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας περιλαμβάνει εκθέματα από την Νεολιθική εποχή (3.500 ΠΧ) ενώ το φρούριο της Καζάρμας που δεσπόζει πάνω από την Σητεία είναι ένα απομεινάρι της μεσαιωνικής περιόδου. Το μουσείο παραδοσιακής τέχνης περιλαμβάνει εκθέματα από τον προηγούμενο αιώνα όπως εργόχειρα, ξυλογλυπτική και άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Τις βραδινές ώρες μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα πολλά ρακάδικα που βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης, τα οποία σερβίρουν ποικιλίες από τοπικά εδέσματα με συνοδεία ρακής. Και αν αντέχεται μπορείτε να συνεχίσετε την βραδιά σας σε ένα από τα μπαρ και κλαμπ της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Δραστηριότητες στην γύρω περιοχή

Αρχαιολογία / Ιστορία / Θρησκεία

Στον δρόμο για το φοινικόδασος του Βάϊ και την παραλία της Ερημούπολης θα συναντήσετε το μοναστήρι του Τοπλού . Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο του μοναστηριού που περιλαμβάνει αντικείμενα από την Οθωμανική περίοδο και μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στην παραλία της Ερημούπολης βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιτάνου. Προς τα νοτιανατολικά παράλια η Ζάκρος είναι ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά Μινωικά παλάτια της Κρήτης. Τα ερείπια του παλατιού βρίσκονται στην έξοδο του φαραγγιού της Ζάκρου.

Παραλίες

Ανατολικά της Σητείας βρίσκεται το Βάϊ, το μοναδικό φυσικό φοινικόδασος της Ευρώπης . Σε μικρή απόσταση από το Βάϊ βρίσκεται η παραλία της Ερημούπολης. Στα νοτιοανατολικά ο κόλπος του Ξερόκαμπου περιλαμβάνει ατελείωτες αμμώδεις παραλίες με ζεστά νερά. Επιπλέον υπάρχουν πολλές άλλες ερημικές παραλίες που μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε.

Αθλητισμός

Για τους φαν του windsurfing η γνωστή σε όλο τον κόσμο παραλία του Κουρεμένου είναι ένα σημείο που σίγουρα πρέπει να επισκεφτούν. Το κλαμπ που βρίσκεται στην παραλία ενοικιάζει εξοπλισμό και αναλαμβάνει την εκπαίδευση των αρχαρίων. Για τους προχωρημένου, ο κόλπος της Φανερωμένης έχει πολύ καλές συνθήκες κυματισμού και σταθερό αέρα (ανάλογα της καιρικές συνθήκες). Το ποδήλατο βουνού είναι το ιδανικό μέσω να διασχίσετε τους ατελείωτους ορεινούς ελαιώνες της περιοχής. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι ιδανικές περίοδοι για αυτή τη δραστηριότητα καθώς οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Πεζοπορία

Η έντονη γεωγραφία της περιοχής περιλαμβάνει αρκετά φαράγγια τα οποία είναι προσβάσιμα χωρίς την χρήση ειδικού εξοπλισμού. Το πιο γνωστό είναι η Ρίχτη (4 χλμ) κοντά στο χωριό Μέσα Μουλιανά το οποίο θα σας μαγέψει με τους καταρράκτες που τρέχουν όλο το χρόνο και την πυκνή βλάστηση σε όλη την διαδρομή μέχρι την θάλασσα. Το φαράγγι της Ζάκρου, μήκους 4.5χλμ, ξεκινάει από το χωριό Πάνω Ζάκρος και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης με απότομα τοιχώματα και εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων. Είναι επίσης γνωστό και σαν Φαράγγι των Νεκρών λόγω των μινωικών τάφων που βρέθηκαν στις δεκάδες σπηλιές που βρίσκονται στα τοιχώματα του φαραγγιού. Το φαράγγι των Χοχλακιών (Καρούμες) μήκους 3.5 χλμ τελειώνει στην καταπληκτική ερημική παραλία Καρούμες.

Γεύση

Στα ρακάδικα και τις ταβέρνες της Σητείας καθώς και στα χωριά της γύρω περιοχής μπορείτε να δοκιμάσετε, εκτός από ντόπια κρέατα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ μαγειρεμένες με αγνό ντόπιο ελαιόλαδο, όπως χοχλιοί, οματιές και κολοκυθοανθοί. 'Όταν επισκεφτείτε το μοναστήρι του Τοπλού μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε φαγητό στο μικρό ταβερνάκι που βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι καθώς και να αγοράσετε προϊόντα τοπικής παραγωγής (μέλι, ελαιόλαδο κ.α.).